Kako mavčno-vlaknene plošče odlično dopolnjujejo leseno gradnjo

Les je že stoletja dragocen gradbeni material. Z industrijsko revolucijo v 19. stoletju in s tem povezanim prehodom od individualne obrti k industrijski masovni proizvodnji so les izpodrinili novi gradbeni materiali, ki jih je bilo mogoče proizvajati v velikih količinah. Lesena gradnja je tako dolgo časa obstajala le kot nišna dejavnost.

 

Zdaj pa lesena gradnja spet vztrajno narašča. Vse več zasebnih graditeljev se pri gradnji eno- ali dvostanovanjske hiše odloča za les kot gradbeni material – zlasti pri večnadstropni stanovanjski gradnji je na tem področju opazen velik porast. Poleg tega se zdaj iz lesa gradijo tudi nestanovanjske stavbe, kot so vrtci, šole, domovi za ostarele in celo poslovne stavbe.

Pri nadzidavah pa lesena gradnja ponuja predvsem konstrukcijske prednosti. Tako postaja hibridni način gradnje vse bolj priljubljen tudi pri večnadstropni gradnji z lesom. Tudi vi lahko izkoristite prednosti, ki jih mavčno-vlaknene plošče fermacell® ponujajo pri leseni gradnji kot dopolnilni gradbeni material: lastnosti materiala, ki so zelo podobne lesenim konstrukcijam, in rešitve, ki jih je mogoče hitro obdelati. Poleg tega je še veliko drugih razlogov, zakaj so mavčno-vlaknene plošče fermacell® primernejše od drugih gradbenih materialov, kot so lesene plošče.

Visoka ekonomičnost

 

Večino lesenih konstrukcij je mogoče izdelati le z eno vrsto plošč. Tako se lahko mavčno-vlaknene plošče fermacell® v leseni gradnji uporabljajo vsestransko kot gradbene plošče, protipožarne plošče in plošče za vlažne prostore. Enako primerne so za stenske in stropne konstrukcije. Pri tem popolnoma zadostuje enoslojna obloga – tudi za protipožarno zaščito. Zaradi posebnega proizvodnega postopka, pri katerem reciklirana papirna vlakna z mavcem in vodo stiskamo pod visokim tlakom, so mavčno-vlaknene plošče fermacell® izjemno stabilne in obremenljive. Poleg tega je obdelava le ene vrste plošče z enoslojno oblogo izjemno ekonomična. Manjša potreba po materialu namreč zmanjša stroške in zagotavlja krajši čas obdelave.

 

Časovno učinkovita vnaprejšnja izdelava

Hitra vnaprejšnja izdelava posameznih komponent v idealnih pogojih, neodvisno od vremenskih razmer, zagotavlja visoko kakovost ter omogoča pravočasno montažo ter kratek čas gradnje. Prav tako ni treba predvideti večdnevne aklimatizacije, saj se mavčno-vlaknene plošče fermacell® lahko obdelajo takoj po dobavi, tako da ne izgubljate časa po nepotrebnem. Za hitrejšo vnaprejšnjo izdelavo in manjši obseg skladiščenja. Za prostor za nove projekte in večjo ekonomičnost.

Izjemna statika

Mavčno-vlaknene plošče fermacell® se zaradi visoke stabilnosti lahko uporabljajo kot nosilne in podporne plošče, z njimi pa lahko tudi plankate ali obložite gradbene elemente pri leseni gradnji.


Dokazana protipotresna varnost

Tudi če se zemlja trese – mavčno-vlaknene plošče fermacell® ostanejo na svojem mestu. Pri gradnji eno- in večnadstropnih stavb iz lesenih plošč se lahko uporabljajo na vseh potresnih območjih. Njihova primernost je bila dokazana z obsežnimi študijami na različnih evropskih inštitutih.


Odlična zvočna izolacija

Različni preskusni inštituti so potrdili odlično zvočno izolacijo mavčno-vlaknenih plošč fermacell®. Konstrukcije, ki so obložene z enim slojem mavčno-vlaknenih plošč fermacell®, tako dosegajo boljše vrednosti zvočne izolacije kot konstrukcije, ki so obložene z dvema slojema lesenih plošč.

Zanesljiva protipožarna zaščita

Z mavčno-vlaknenimi ploščami fermacell® za leseno gradnjo ste tudi v primeru požara na varnem: V skladu z zahtevami za gradbeni material razreda A2 so razvrščene kot negorljive ter tako zagotavljajo zanesljivo in dobro protipožarno zaščito. Lesene konstrukcije, ki so na obeh straneh obložene z enim slojem mavčno-vlaknenih plošč fermacell®, tako brez težav dosežejo razred požarne odpornosti EI 60.


Zdrava klima v notranjih prostorih

Les kot naravni gradbeni material prispeva k prijetni klimi v notranjih prostorih. Mavčno-vlaknene plošče fermacell® dopolnjujejo to lastnost z uravnavanjem zračne vlage in temperature. Ker se pri proizvodnji uporabljajo samo naravni materiali brez dodanih lepil, plošče ne vsebujejo zdravju škodljivih snovi, kot je formaldehid. Poleg tega so skoraj brez emisij. Te gradbeno-biološke lastnosti sta potrdila inštitut za gradbeno biologijo v Rosenheimu z oznako IBR in priznani eco-Institut v Kölnu s podelitvijo certifikata za izdelek z nizkimi emisijami.


 

Fermacell® mavčno vlaknene plošče - Tehtni razlogi za uporabo pri gradnji z lesom

×